2016 m. spalio 29 d., šeštadienis

Mano murziukai



Vasarą gaminau du hidrolatus. Prieskoninių žolynų (mairūnų, raudonėlių, rozmarinų) ir melisų. Likusį nuovirą dažniausiai naudoju plaukams nuskalauti, bet jo dar vistiek daug tenka išpilti lauk. Greit genda.
Kadangi jau buvau prakutus muilo virime, nutariau muilui ir sunaudoti. Buvo tikras darbadienis. Plušėjau išsijuosus. Ryte viriau prieskoninius žolynus. Per vaikų pietų miegą paruošiau alyvuoginį muilą. Vakarop atėjo eilė melisoms. Sumigus vaikams, naktinėjau ir pagaminau likusius du muilus. Ryte namai buvo "užbardakėję", bet kam gi tai rūpi? Svarbu muilo iki snapo. Pagaminau iš viso 2,5 kg.

 

 Nuotraukose mano gaminukai jau daugiau kaip dviejų mėnesių brendimo. Jei būčiau darius ne su augalų nuoviru, o naudojus tiesiog distiliuotą vandenį, alyvuogių muilas būtų šviesiau rudas, o abrikosinis geltonai oranžinis dėl raudonųjų palmių aliejaus. Kakavinio spalva ir liktų ruda, nes naudojau rudąjį kakavos sviestą.
Štai receptai maždaug 100 gramų muiliukui. Proporcijas ir natrio šarmą reikia skaičiuoti atskirai, pagal saponifikacijos lentelę.

Muilas "Alyvuogė":
3 g stearino vaško; 32 g alyvuogių al.; 5 g ricinų al.; 10 g abrikosų al; 15 g rapsų al;
8,7 g natrio šarmo; 23 g prieskoninių žolynų nuoviro;
5 g alyvuogių al.; 1 l. vitamino E; 10 l. eukaliptų ir 10 l. levandų eterinių aliejų.

Muilas "Abrikosas": 
3 g bičių vaško; 20 g abrikosų al.; 10 g palmių al.; 17 g saulėgrąžų al.; 10 g kokosų al.; 5 g raudonųjų palmių al.;
9 g natrio šarmo; 23 g melisų nuoviro;
5 g abrikosų al.; 1 l. vitamino E; 10 l. Ylang Ylang ir 5 l. japoninių laurenių eterinių aliejų.

Muilas "Kakava":
3 g bičių vaško; 10 g kokosų al.; 15 g abrikosų al.; 9 g sviestmedžių sv.; 9 g kakavos sv.; 19 g rapsų al.;
9 g natrio šarmo; 23 g melisų nuoviro;
2 g glicerino; 3 g vanilės ankšties ištraukos kokosų al.; 10 l. melsvųjų stirakų absoliuto; 6 l. vanilės oleoresino; 1 l. vitamino E; 2 l. cinamono eterinio aliejaus; 10 l. mėlynių aromatinio ekstrakto.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą