2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Universalus balzamas “Mango žiema”

Prisireikė apsauginio tepalo vaiko žandukams, kad žiemužė jų nekandžiotų. Žinoma spaudžiant dideliam šaltukui, nieko gamintis ir nereikia - geriausia teptis grynu sviestmedžiu. Bet panorau kažko kuo galėčiau ir pati teptis lūpas, rankas ir kūną netik kaip apsauginiu, bet ir kaip minkštinančiu ir drėkinančiu tepalu, todėl gaminau nevientik su sviestmedžiu.


 Kadangi norų labai daug, ir pirmas variantas turėjo trūkumų, tai teko du kartus gamintis...
Pirmas su daugiau vaško, mažiau sviestmedžio sviesto ir labai kvapnus (100 g):
  • 3 g bičių ir 3 g tuberozų vaško;
  • 10 g kakavos ir 34 g sviestmedžio sviesto;
  • 46 g alyvuogių ir 1 g šaltalankių aliejaus;
  • 2 g mango miltelių;
  • 10 l. vitamino E, 1 g provitamino B5.
Pirma išlydžiau vaškus, tada dėjau sviestmedį, alyvuogių aliejų, mango miltelius. Dar specialiai šildžiau ilgiau, kad aliejai bent kažkiek perimtų mango miltelių savybių. Truputį pravėsus sulašinau likusius ingredientus. Taigi, pagaminau ir pamačiau, kad šaltoms dienoms toks variantas nelabai tinka, nes po lauko vaiko žandukai buvo tarsi pamėlę. Alyvuogių aliejus su provitaminu B5 matyt traukia drėgmę ir šaltį.  Bet būnant namie, tai yra puikus tepalas rankoms ir lengvas, drėkinantis lūpas balzamas. Labai patinka juo pasitepti prieš dažantis lūpdažiu, nes neapsunkina.
Teko gaminti antrą variantą. Šį kartą mažinau vaško kiekį, bet didinau sviestmedžio, kažkodėl nusprendžiau dar įdėti mango sviesto. Atsisakiau  alyvuogių su provitaminu B5 ir pyliau kitus aliejus. Kad būtų mažiau blizgėjimo įbėriau arrow root miltelių.
  • 1 g bičių ir 1 g tuberozų vaško;
  • 20 g mango, 10 g kakavos ir 54 g sviestmedžio sviesto;
  • 4 g simondsijų, 6 g sezamų ir 1 g šaltalankių aliejaus;
  • 2 g mango miltelių; 2 g arrow root miltelių;
  • 10 l. vitamino E.
Šis gavosi riebesnis. Patepus daugiau - sunkiai geriasi ir sukuria apsauginį sluoksnį.
Mango milteliai iki galo neištirpo ir pasitepus truputį nusivolioja, bet man tai netrukdo. Tiesa, pagaminus antrą variantą beveik nebesijaučia nei tuberozų, nei mango aromato, nes viską užgožia sviestmedis, kurio dėjau daugiau. Taigi, trumpai šnekant, pirmas kvapnus ir labiau drėkinantis, antras labiau apsauginis : ) Bet net ir pirmajame mango kvapas vos juntamas, nes jis geriau atsiskleidžia kosmetinėse priemonėse su vandenine dalimi. Dėl arrow root miltelių, tai nepastebėjau matinio efekto : ) Gal jis taip pat geriau pasireiškia, kai dedama į kremus?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą