2012 m. lapkričio 19 d., pirmadienis

HAG ir aliejinės ištraukos


Pagaliau pasigaminau  augalų ištraukas vandens, alkoholio ir glicerino mišinyje arba dar kitaip tai vadinama HAG (hydro-alcohol-glycerin) ištraukomis.


Dariau tokiomis proporcijomis:

  • 24 % augalų miltelių;
  • 25 % vandens;
  • 30 % spirito;
  • 30 % glicerino;
  • 1 % ekokonservanto.

Subėriau miltelius į stiklainėlį, tada supyliau skysčius ir sulašinau konservantą. Sandariai uždariau. Laikiau 3 savaites. Mažiausiai kartą dienoje gerokai pakratydavau, kad viskas susimaišytų. Nukošiau su kavos filtru į buteliuką. Be nuostolių neapsiėjau. Beveik nuo tretčdalio iki pusės kiekio skysčio susigerdavo į filtro popierių. Ištraukoms ėmiau šių augalų miltelius:

  • lotoso (pastangrina, skaistina, tinka pavargusiai, sausai ir jautriai odai, skatina žaizdų gijimą);
  • bijūnų (kovoja su laisvaisiais radikalais, ramina galvos, veido odos niežulį ir sudirgimą);
  • Shikakai (turi saponinų, todėl  miltelių ir vandens mišinį galima naudoti vietoje šampuno, švelniai išplauna, nors pati taip plautis galvos dar nebandžiau; skatina plaukų augimą, stiprina ir blizgina plaukus, mažina pleiskanų susidarymą);
  • neutralios henos (didina plaukų apimtį, blizgina, stiprina plaukus, apsaugo nuo pleiskanų ir mažina riebalavimąsi, atgaivina nualintus plaukus, naudojama nagų priežiūrai;  galima gaminti ne tik plaukų, bet ir veido kaukes – esu pirkusi heną rusiškos kosmetikos parduotuvėje, tai ant pakuotės rašo, kad ir veidui tinkama);
  •  nimbamedžio (stiprus antiseptikas, skatina odos atsinaujinimą, atstato elastingumą; stiprina plaukus, mažina pleiskanų susidarymą, tinka trapiems nagams prižiūrėti).

Gautas HAG ištraukas lašinsiu į kremus, pienelius, valiklius, šampūnus ir kitas priemones, galutinėje gaminimo fazėje. Manau galima naudoti nuo 0,5 iki 3 %, o gal net iki 5 %. Prieš supilant ištrauką į priemonę pašildyti, kad prasigaruotų alkoholis.
Didžiąją dalį informacijos apie augalus ėmiau iš internetinių puslapių kuriuose juos pirkau.  


Tuos pačius miltelius panaudojau ir aliejinėms ištraukoms – juos užpyliau saulėgrąžų ar sezamų aliejm. Atrodė taip:
  • 23 % augalų miltelių;
  • 76,6 % aliejaus;
  • 0,4 % vitamino E.
Laikau sandariai uždariusi 5 – 6 sav. Bent kartą dienoje pakratau, kad susimaišytų. Bandysiu nukošti taip pat per kavos filtrą. Dar laukiu, kol pritrauks, tai nuostolio nežinau : )
Aliejines ištraukas naudosiu veido ir plaukų kaukėms. Kadangi nesu radusi informacijos, ar dingsta ištrauktos augalų savybės pakaitinus daugiau negu iki 40 celsijaus laipsnių ar ne (tiesą sakant nelabai ir ieškojau), tai bandysiu vengti ilgo kaitinimo ir pilsiu į jau pagamintą priemonę. O gal kada „sugriešysiu“ ir pakaitinsiu, dar pažiūrėsim ; )
P.S. (2013.06.13) gaminant ištraukas būtina laikytis sterilumo, t.y. kruopščiai sterilizuoti indukus ir naudoti švarią žaliavą iš patikimų tiekėjų. Labai rekomenduoju internete paieškoti daugiau informaijos apie tai, kaip saugiai ir teisingai gamintis ištraukas, nes čia pateikiau tik bendrus dalykus.

2 komentarai:

  1. sveiki o kam konservanta lašinot ? spirito kaip konservanto neužtenka ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi gaminausi gana didelius kiekius ir nežinojau per kiek laiko sunaudosiu, norėjau, kad galiotų kuo ilgiau. Tik dėl to ir lašinau. Gaminau rugsėjo mėn. pabaigoje, bet visų dar turiu po truputį ir naudoju kremuose. Kremukas ne šaldytuve išstovi apie menesį. Vėliau atsiranda vos vos pakitęs kvapas. Be konservanto nebandžiau.

      Panaikinti